Sverige vann 5 medaljer vid 35+ EM i Frankrike, Magnus Jonsson främsta svenska medaljvinnare med seger i hopp, silver i kombinerat och brons i slalom!

Sverige vann 5 medaljer vid 35+ EM i Frankrike, Magnus Jonsson främsta svenska medaljvinnare med seger i hopp, silver i kombinerat och brons i slalom!

Under den gånga veckan genomfördes +35 EM i Frankrike strax söder om Bordeaux med 13 svenska åkare på plats.  De svenska åkarna på plats var Linnéa Cederquist, Stellan Cederquist, Henrik Tengius, Stefan Lund, Katarina Herbertsson Jonsson, Magnus Jonsson, Gunnar Bonté, Krister Jönsson, Thommy Bergström, Bosse Sjöström, Odd Brådhe, Bosse Gunnarsson och Natasha Anderberg.  På dommarsidan representerades Sverige av Anders ”Nenne” Johansson.

Tävlingen hölls på den fina anläggningen le Plan déau i Cazaux.

Under söndagen (2023-09-10) hade vi möjlighet att träna på den fina arenan som höll toppklass.  Alla i laget tyckte att åkningen fungerade bra på den mycket varma men lättåkta sjön. När tävlingen så startade i onsdags (2023-09-13) var det perfekta förhållanden och alla såg fram emot att få prestera på vattnet.

I +35 deltog Linnéa Cederquist i alla grenar. I slalom genomförde hon ett perfekt åk och tog sig vidare till final. Tyvärr gick det inte lika bra i finalen där Linnéa slutade på en hedrande femte plats med resultatet 2.50/55/13.00. I trick gick det desto bättre. Linnéa trickade mycket bra och kunde efter en rafflande final ta hem en silvermedalj. Stellan Cederquist gjorde debut i svenska +35 landslaget och tävlande i slalom där han gjorde ett fint resultat på 5.00/55/13.00 och var nära att nå finalen.

Henrik Tengius gjorde mycket bra ifrån sig i slalomens utslagdel i +45, där han lyckades nå 2.00/55/11.25 och gick vidare till finalen. Tyvärr kom Henrik inte riktigt in i åkningen i finalen och slutade där på en tolfte plats. I damklassen åkte Katarina Herbertsson Jonsson slalom men skadade sig oturligt och fick avbryta allt tävlande. Natasha Anderberg fick tyvärr lämna walk-over på grund av skada men ledde den svenska hejarklacken med bravur tillsammans med Katarina.

I klassen +55 herrar lyckades Sverige att få med hela 3 åkare i finalen efter omåkning om de sista finalplatserna. Magnus Jonsson och Krister Jönsson var redan klara för final och Thommy Bergström låg på en delad tolfte plats med 5 andra åkare. Efter omåkningen visade det sig att även Thommy gick vidare till finalen efter att ha gjort 4.00/55/12.00.

I finalen lyckades Magnus bäst och kämpade till sig en bronsmedalj med resultatet 2.00/55/11.25 efter ett spännande omåk mellan tre åkare. Thommy gjorde 0.50/55/11.25 vilket räckte till fjärde plats och Krister slutade på sjunde plats.

Odd Brådhe gick ut som en av favoriterna i trick. Odd gjorde ett fantastiskt åk med poängen 3380 och tog sig till final utan problem. I finalen fortsatte Odd att åka bra och lyckades ta ytterligare en medalj till Sverige, en silvermedalj!

Magnus Jonsson var den enda svenska hopparen i klassen +55 men vilka hopp han gjorde. I utslaget hoppade Magnus 33.3m och gick vidare till finalen som ledare. I finalen hoppade Magnus mycket bra och gjorde ingen besviken. Magnus hoppade hela 35,6 meter och vann klassen och slog ett nytt svensk rekord i klassen. Stort grattis! Magnus jämna och höga nivå på åkningen belönades dessutom med en silvermedalj i overall!

Totalt slutade Sveriges lag på en hedrande sjätte plats efter att fått totalt 1 guld, 3 silver och 1 brons samt totalt 8 finalplatser.

Se alla resultat från detta Europamästerskap HÄR

Text och bilder: Thommy Bergström, SVWF Förbundskapten
Korrektur och publikation: Michael Kjellander, SVWF Sportchef

Magnus Jonsson – EM-guld i hopp!

Linnéa Cederquist – EM-silver i trick!

Odd Brådhe – EM-silver i trick!

SVWF förbundsordförande Anders Johansson i arbete som båtdomare under detta Europamästerskap!