Show Ski disciplinen utgörs av en vattenskidshow som pågår ca 1 timme där du som publik får ta del av vattenskidåkning i olika former på ett underhållande sätt.

 Showteamet består av åkare, chaufförer, andre chaufförer, speaker och DJ (musikansvarig), showansvarig och showtränare. Vanligtvis så hålls shower vid vattenskidanläggningar för showski där bryggor, hopp och läktare finns på plats. I Sverige finns idag en showski-klubb som arrangerar shower. Shower arrangeras vid sin hemarena men kan också åka runt på turné.

Under en show får man se olika nummer så som pyramider, vattenskidbalett (swivel), hopp (freestyle jump), barfota, clowner, acrobatic, slalom runt båt, liftning (flera på en skida) med mera.

Show Ski är en egen disciplin att tävla i även om det inte finns så många tävlingar i Sverige och Europa. SVWF och Sverige var representerat av Vattenskidklubben Käglorna vid VM 2022 (World Water Show Ski Tournament).

Kort information om några av de basnummer som ingår i en show:

Pyramider: Minsta pyramiden är en tre-manna pyramid med två personer på skidor i botten och en som klättrar upp och ställer sig på deras axlar. Käglorna klarar en tio-manna pyramid. I tävling så räknar man våningar och en tia är fyra våningar hög.

Swivel: Swivel åks på en specialkonstruerad skida där bindningen går att snurra 180 grader eller 360 grader. Svårigheten är att sedan göra vändningar i olika former samt att visa en styrka och smidighet i form av graciösa rörelser. En bra liknelse är att swivel är som balett på vattenskidor.

Freestyle jump: I stället för att hoppa långt över ett hopp så är Freestyle jump hopp med olika typer av volter. Framåt, bakåt med olika former av vridningar. Hopp kan göras med en eller två skidor.

SWVF är representerat i IWWF Show Ski Council med två representanter, Malin Westman och Per Näslund. Kontaktuppgifter härunder. Besök gärna även IWWF (International Waterski and Wakeboard Federation) Show Ski websida genom att klicka HÄR

Kontaktuppgifter SVWF internationella representanter:

Malin Westman
Tel: 070-669 53 53
Email: Malin.kwestman@gmail.com

Per Näslund
Tel: 0730785797
Email: Per.naslun@gmail.com