Nya Mästare i vattenskidor koras vid Open SM & PARA SM i Nyköping!

Open SM och PARA SM i vattenskidor har under den gångna helgen arrangerats på Tunsätterssjön i Nyköping med Nyköpings Vattenskidklubb som arrangör. Lagtävlingen vanns även rättvist av det duktiga Nyköpingslaget!

Open SM och PARA SM i vattenskidor, som traditionellt arrangeras parallellt med varandra, är alltid en av årets största höjdpunkter inom disciplinen vattenskidor och såsom brukligt vid SM presterades det även i år en rad fina resultat.

Tidigare svenska mästarinnan Jennifer Täfvander var tillbaka på vattnet i stor stil efter mammaledigheten. SM-comebacken gick enligt planerna och hon vann helt ohotat trickdisciplinen och gav även regerande slalommästarinnan och landslags-åkaren, Sandra Gustafsson en hård fight om SM-guldet i slalom. Härligt att se Jennifer tillbaka i SM-sammanhang! Förra året vann ostoppbara Sandra Gustafsson, Karlstad VSK, både slalom, hopp och kombinerat vilket hon gjorde även i år! Detta var för övrigt Sandras fjärde raka SM-guld i hoppdisciplinen. Stort Grattis Sandra till ytterligare tre individuella SM-guld!

Herrarnas slalomfinal bjöd publiken på en härlig upplevelse där de två landslags-åkarna, Tim Törnquist från VSK Svanen och arrangörsföreningens slalomkung Jakob Bogne åkte på topp och levererade två identiska finalresultat av 5,00/58/10,75. Sär-åket om SM-guldet var således ett faktum! Tyvärr blev inte detta extra tävlings-åk riktigt lika spännande som det ordinarie finalåket då Tim, som startade först, missade tidigt och lämnade dörren ”vidöppen” för Jakob. En strålande glad Jakob vann sitt andra SM-guld i denna disciplin och konstaterade att senast han gjorde så var 2018. Tim fick dock omedelbar revansch genom att vinna både trick och kombinerat samt hoppa sig till ett SM-silver bakom vinnande hoppikonen Felix Blomqvist från Nora.

Värt att omnämna är att våra yngre generationer av U-17 åkare, både killar och tjejer, nu på allvar börjar ge våra allra duktigaste och lite äldre åkare en fight om de ädlaste medaljerna. På herrsidan vann suveräne Elliot Westlund, Gävle Vattenskidklubb SM-brons i hopp med ett fenomenalt resultat av 52,7 meter vilket endast var ett par decimeter kortare än det egna svenska U-17 rekordet. Elliot vann även SM-silver i både trick och kombinerat! U-17 landslagskollegan och hemmaåkaren Viktor Råström går från klarhet till klarhet och tog hand om SM-bronset i slalom med ett vasst finalresultat av 3,00/58/11,25.

Även på damsidan utmanar våra U-17 åkare sina lite äldre konkurrenter om SM titlarna där Ida Björk, Mariestads Vattenskidklubb vann SM-brons i trick och Elsa Antonsson från Älvkarleby vann SM-silver i hopp.

Elsie Antonsson, Varbergs VSK tog som förväntat och precis som i Strömsnäsbruk förra året hand om SM-titlarna i både slalom och trick vid PARA SM och i klassen Categorie MP 5. Stort Grattis Elsie till ytterligare två SM-guld!

Lagtävlingen i Open SM vanns som tidigare sagts av Nyköpings Vattenskidklubb med Göteborgs Vattenskidklubb på andra plats följt av det fjolårssegrande laget från Strömsnäsbruk, VSK Svanen.

• Alla resultat från 2022 Open SM finns tillgängliga HÄR
  • Alla resultat från 2022 PARA SM finns tillgängliga HÄR

På vägnarna av SVWF styrelse vill jag som Sportchef tillsammans med min kollega Alice Andersson varmt tacka Nyköpings Vattenskidklubb och hela arrangörsstaben med bland andra Jan Bogne och Micael Björk i spetsen för ett mycket väl genomfört mästerskap. Likaså ska hela domarpanelen inklusive homologator Anders Kästel, kalkylator Micael Björk samt överdomare Johan Thyr ha mycket beröm för sitt väl uträttade arbete under årets Open SM och PARA SM.

Vår intensiva säsong med ännu ett Svenskt Mästerskap i disciplinen vattenskidor arrangeras helgen den 3–4 september i Bromölla av Bromölla Vattenskidklubb. Då är det dags för 35+ SM – Varmt Välkomna!

Samtliga bilder tagna av undertecknad på plats under gårdagens finaler och prisutdelning.