WWA Wake Park World Championships, Liquid Leisure London.

WWA Wake Park World Championships, Liquid Leisure London.
Från den 11-18 juli reste ett starkt svensk lag till WWA VM i Wake Park i London.
 

Vi hade åkare i flera stora klasser, både erfarna och några som var med för första gången.

Vi ankom till Heathrow måndag den 11/7 och åkte direkt till Liquid Leisure, (en av världens absolut bästa parker när det gäller features), endast 15 min från flygplatsen. Måndag till Onsdag var officiellt träning och i år hade mn delat in träningstider i olika tävlingsgrupper så vi hade åkare på vattnet varje dag från kl 9-21 där samtliga hade 3 timmars åkning per dag fördelat på två slottider. Det blev med andra ord väldigt mycket tid i parken. Fördelen med det var att dom som inte var på vattnet hade möjlighet och se varandra träna, så vi som lag kunde hjälpa varandra att lägga upp åkningen.

Detta gjorde att inför tävlingsstart kände alla sig ganska redo att ge sig ut på den avancerade banan och den extremt tuffa konkurrensen mot 350 åkare från hela världen. Tävlingarna är fördelat på heats där endast två från varje heat tar sig vidare upp i stegen. I Pro klasserna var det dock lite annorlunda. Där körs en kvalrunda med två vidare från varje och sen är det så kallat head to head, alltså två åkare mot varandra- vinna eller försvinna.

Torsdag. 14/7

Första svenska åkare på vattnet var Magnus Dahlström i features veterans 40-49år. Magnus hade ett ganska tufft startfält och åkte mot flera åkare som besegrat honom tidigare, men vi såg redan i kvalet en säker och målmedveten Dahlström som lyckades ta sig vidare från första rundan.

Nästa åkare var Albin Bergenek och David Eriksson i Features Jr Men. Även om det finns både Jr Men och Jr Pro så är konkurrensen extremt tuff, men vi fick se båda killarna i en mycket säkrare och målmedveten åkning än på VM förra året dock så räckte det inte hela vägen för Albin, David säkrade en semifinal med vinst i kvalet.

Efter Jr Men features var det dags för semifinal för Magnus. Igen visade han grym åkning där han vann sitt heat. Så Magnus är klar för final i Features på Söndag

David skulle även han få chans i Semi, trots ett bra åk så räckte det inte hela vägen mot final.

Albin och David skulle åter igen ut på vattnet denna dag, denna gång i Traditional, där man kör en kombination av features och airtricks. Även om vi åter såg riktigt bra åkning från båda våra svenska åkare som hmanade på tredje plats där bara två  gick vidare.

Under torsdagen var där en del strul med liveappen så allt låg efter med ca två timmar.

Äntligen kl 19 istället för 17 var det dags för den riktigt tuffa klassen Pro Men Features.

Första svensk ut var våran Hejarklack, glädjespridare och grymma åkare Calle Kilholm i ett heat mot Enzo Asseraf (FR), Kieran Owens (GBR) och James Windsor (AUS). Calle hade under träningen haft en del problem med att hitta formen, men visade att han är bäst när det gäller och visade grym åkning med sin egen tekniska stil. Tyvärr blev han sist i sitt heat men fick högs jubel från publiken.

Nästa åkare var våran erfarna Albin Randow som var bra seedat sedan förra året och därför hamnade i ett heat med 3, dock mot Connor Lawton (AUS) och självaste Liam Peacock (GBR). Albin har blivit känd för sin tekninska åkning där han hittar sina egna linjer och det räckte till att ta sig vidare.

 
Fredag. 15/7

Med start kl 9 var det igen dags för Pro Men denna gång i traditional.

Första svensk var Calle Kilholm, igen i ett riktigt tufft heat mot Conner Lawton (AUS), Victor Salmon (BEL) och Loic Deschaux (FRA). Igen hade Calle både sin åkning och publiken med sig, men tyvärr var motståndet för tufft och Calle fick fortsätta tävlingen som coach och hejarklack.

Albin skulle också på vattnet och hade igen och hamnade i heat med Liam Peacock (GBR) och även Matty Muncey (GBR) och Daniel Grant (THA). Vi fick än en gång se riktigt bra åkning från Albins sida men tyvärr höll det inte för en plats vidare.

Nästa grupp var Pro Junior Features där Kevin Jönsson var först ut där han i sitt heat bla skulle möta sin barndomskompis från Thailand Luke Carrick (GBR). Kevin är en extremt teknisk railåkare men tyvärr blev det lite småmissar så det blev ingen vidare avancering.

I sista heat skulle vi få se Hugo Randow, Regerande Världsmästare i denna gren och klass. Vi hade stora förhoppningar, men även om Hugo åkte på riktigt hög nivå så fick han se sig slagen av Kasper Lepicki (POL) och Ryan Allen (AUS).

Proklasserna fortsatte denna gång med Pro Ladies features och Melanie Staf.

Melanie åkte i heat 3 mot Izzy Goode (GBR), Martina San Felipe (ARG) och Elena Bodi (ESP). Melanie hade under träningen vetat att hon måste köra all in, vilket gjorde att hon fick ändra lite på vilka rails hon skulle åka. Detta gjorde tyvärr att hon inte fick ihop det så bra vi vet hon kan åka och även hon hade tävlat klart i features. Det ska sägas att motståndet är så pass tufft att både Anna Nikstad och Rivers Hendrick åkte ur första rundan.

Både Kevin och hugo skulle ut igen på vattnet denna gång Jr Pro Traditional, bra åkt igen av vår två åkare där det inte riktigt räckte för Kevin, Huga vann dock sitt heat och kommer få köra semifinal på lördagen.

Sen var det dags för Albin Randow igen i Pro Men features och nu head to head med Enzo Asseraff (FRA). Två åk var, bästa gäller och 1 vidare.  Albin var först ut och gick tyvärr ner på Felix Georgiis signatur rail vilket gjorde att Enzo kunde lägga press på Albin, vilket han definitivt gjorde.

Albin hade dock fortsatt chans om han satt åk två.  Albin gick ut stenhårt och körde perfekt fram till sista kicker. Cab 900. Perfekt i luften, perfekt landning – sen kommer det luriska ”hålet” som slukade så många åkare och även Albin. Enzo är vidare och vi har inga kvar i Pro men.

Nästa ut var Pro Ladies traditional och Melanie Staf i heat 2. Mot Jamie Lopina (US) och Julia Rick (GER).  Första åk går åt skogen. Dags för andra och alla håller tummarna. Melanie går ut stenhårt på första feature- perfekt, stenhårt på andra- perfekt, stenhårt på tredje- perfekt, airtrick- stor backroll, kommer sent till kickern och ramlar tyvärr och ute av tävlingen. Men vi fick se åkning från Melanie på en helt ny nivå och vi har nog inte sett en åkare som inte fullföljt sitt åk så glad.

 

Lördag 16/7

Dags för Junior Ladies fetures där både Inez Rosander och Sonja Sjöström var med för första gången. Först ute var Inez som åkte bra ock säkert men utanför topp 2 och tyvärr ute från tävlingen. Sen dags för Sonjas heat. Sonja sätter ett bra åk och ligger definitivt i topp två på kickerna men tyvärr håller railsen inte hela vägen och även hon är ute.

Senare på lördagen är det igen dags för Inez och Sonja i Junior Ladies Traditional och denna gång i samma heat. Som förstagångsåkare är dom med för att se och lära vilket vi också ser att dom gör. Inez åker tyvärr ut men Sonja håller ihop bra åkning och går vidare till final.

Pro junior Semifinal. Hugo Randow. Sist ut i heat två med extremt tufft motstånd. Hugo åker igen riktigt bra och säkert, men nog lite för säkert för det räcker inte hela vägen och VM är tyvärr och slut för honom.

Nu är det dags för våran första finalist- Sonja Sjöström i Junior Girls Traditional.

Första åker sätter hon perfekt. Andra lägger hon på svårare tricks och det ser riktigt bra ut men efter sitt airtrick kommer hon för sent till kickern och missar så bästa åket blir det första.

Dom andra åkte riktigt bra så det räckte tyvärr inte till pallplats men en 4 plats på ett VM är något att vara stolt över.

Resten av lördagen gick Semi och Finaler för Proklasserna. Där vi tyvärr inte hade några deltagare med.

 

Söndag. 17/7

Vi har Magnus Dahlström kvar först i kval i Veterans Traditional och senare i final i Features.

Magnus har bestämt sig. Traditional som består av både rails, airtricks och kickers är en tuff utmaning och Magnus kör taktisk inför features finalen och utelämnar airtricks och tar resten som träning vilket gör att han inte går vidare.

Magnus Dahlström. Mike Austin (GBR), David Broadway (GBR) och Andreas Voss (GER). Features only. 7 minuter på vattnet och bästa hit på varje feature räknas.

Magnus har bestämt sig att gå ut stenhårt och sätta allt på första varv så han har tid att bygga på.

Han sätter i stort sätt allt och det han inte får till på första varvet sätter han på andra. Mike Austin går ner på första varv och förlorar mycket tid, David kör bra. Voss kör bra. Hur långt skall det räcka.

Alla är sjukt nervösa och vi vet inget för det är prisutdelning på kvällen.

Väl där och dom ropar upp 3 platsen. Andreas Voss. Det är nervöst. Hamnade Magnus på 4?. Andra plats. David Broadway. Och till slut. 1 plats. Magnus Dahstrom  Sweden!!!!!. Jubel Vi har en världsmästare.

Vi ser tillbaka på ett riktigt bra VM med åkning vi aldrig skådat förut. Vi har ett starkt lag, inte bara åkmässigt utan en grymt bra sammanhållning. Den är så pass bra att italiänska lagen skapade en koalition med oss och vi blev team Swetaly (vilket gav oss lite mer medaljer bla två guld till Claudia Pagnini).

Tack alla åkare Vi ser framåt mot nästa äventyr

Jimmy Pam och Nicolai Perdrup

E-post: Adressen Gömd