2023 Ungdoms & Junior SM i Vattenskidor i Strömsnäsbruk – Eneström, Kristiansson och Westlund Grand Slam vinnare!

Under den gångna helgen (21 – 23 juli) har VSK Svanen stått som värd för Svenska Mästerskapet i vattenskidor för klasserna U-14, U-17 och U-21. Bilden: Lag-SM vanns av Älvkarleby VSK med arrangörsföreningen VSK Svanen på andra plats följt av Ambjörnarps Vattenskidklubb på bronsplats.

De tre SM-dagarna har, såsom alltid under ett stort mästerskap, bjudit på många fina resultat inklusive en tangering av det svenska slalomrekordet i U-17 klassen av Tuva-Lisa Ronnefors trots snabbt växlande och ibland mycket utmanande väderleksförhållanden. Otroligt inspirerande är också att det även i år var ett stort antal deltagare som var på plats för att tävla om de åtråvärda SM-medaljerna.

Mästerskapets SM-drottning blev fyrfaldiga guldmedaljvinnaren i U-14 klassen, Kajsa Eneström Vittsjö VSK, som vann SM-guld i alla fyra grenarna, slalom, trick, hopp och kombinerat. Stort Grattis Kajsa – Fantastiskt!

Den inofficiella titeln Årets SM-kung går till två åkare som lyckades med bedriften att vinna en så kallad Grand Slam d.v.s. vinna SM-guld i samtliga av de fyra individuella grenarna. Stort Grattis till Måns Kristiansson från VSK Svanen som eliminerade allt motstånd i U-17 klassen och fick kliva upp överst på prispallen fyra gånger. I tillägg vann även Måns ett SM-silver i lagtävlingen tillsammans med sina duktiga lagkamrater från Strömsnäsbruk. Charlie Westlund från Gävle VSK duplicerade Måns bedrift i U-21 klassen då han blev den tredje åkaren vid detta mästerskap som lyckades med konststycket att vinna fyra individuella SM-guld – Stort Grattis Måns och Charlie!

I klassen U-17 flickor var det egentligen inga stora överraskningar och Tuva-Lisa Ronnerfors från Älvkarleby åkte på topp och vann både slalom, hopp och kombinerat medans landslagskollegan, Märta Olsson från Ambjörnarp med bred marginal vann trick. Riktigt kul att se klassens tredje landslagsåkare, Elsa Antonsson från Älvkarleby, uppe på prispallen i samtliga grenar.

I klassen U-14 pojkar levererade förhandsfavoriten och landslagsåkaren Isak Donnerstål, Älvkarleby VSK, stabila resultat under hela mästerskapet vilket genererade 4 individuella medaljer varav 3 guld.  Inspirerande att se Donnerståls lagkompis, Malte Östlund, vinna hopp i stor stil och med en marginal på över 6 meter. Stort Grattis till båda.

I klassen U-21 damer blev det en hård strid om trickguldet vilket till och med framtvingade ett säråk om SM-guldet mellan Ella Björlin från Karlstad och Ida Björk från Mariestad. Ett säråk som till slut vanns av Ella. I tillägg till trickguldet vann Ella även hopp och kombinerat. Jättekul att se slalomspecialisten Nellie Eklund, Vittsjö fortsätta sin starka säsong och bygga på 4:e platsen från Open SM i Mariestad med att nu vinna slalomguldet i U-21 klassen.

Se samtliga SM-resultat HÄR.

Undertecknad tillsammans med styrelsen i Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet önskar tacka VSK Svanen och hela den lokala arrangörsstaben för ännu ett mycket väl genomfört mästerskap. Stort tack även till överdomare och kalkylator Anders Johansson, homologator Anders Kästel, chefsbåtförare Björn Karlsson samt till hela domarpanelen för ett väl uträttat arbete i förbindelse med årets UJSM.

Redan kommande helg, 28 – 29 juli, är det dags för nästa Svenska Mästerskap då SM i Wakeboard bakom båt går av stapeln i Tullboden med Tullbodens Vattensportklubb som arrangör. Varmt Välkomna för att där och då se Sverigeeliten göra upp om de eftertraktade SM-medaljerna i Wakeboard – Se mer info HÄR.

Samtliga bilder tagna av undertecknad under gårdagens finaler och prisutdelning i lag och kombination.