IWWF European and African Championships- Thy Cablepark Danmark 21-27 aug 2022

IWWF European and African Championships- Thy Cablepark Danmark 21-27 aug 2022

Årets IWWF EM i Open och Age categories gick av stabeln i Thy Cablepark, en föreningsdriven fullsize park i nordjylland, Thisted, Danmark.

Parken är ny från 2021, ganska lik shape och clockwise som Fagersta men något kortare, så parken passar våra åkare ganska bra, speciellt med tanke på att den är Clockwise.

EM var uppdelat så dom första dagarna åkte Open klasserna och resterande för U14, U18, +30 och + 40.

IWWF har haft sina mästerskap delat i en del år på olika parker, men nu har man alltså valt att ha det på samma park fast på olika dagar. Det kan tyckas vara lite synd att man delar upp det, då många open åkare drar hem efter deras tävlingar är klara. Det positiva är att dom yngre åkarna kan ställa upp i både open och i sina egna åldersklasser om dom har tillräckligt med poäng.

Det svenska laget bestod av Albin Randow- Open Men wakeboard, Hugo Randow- Open Men Wakeboard och Wakeskate, Melanie Staf- Open Ladies Wakeboard, Alexander Hellander- Open Sitwake, Albin Bergenek-U18 Men Wakeboard, David Eriksson-U18 Men Wakeboard och Sonja Sjöström- U14 Girls Wakeboard.

Kaptener på plats på Open, Nicolai Perdrup och Jimmy Palm och Martin Eriksson på Age Categories.

Dom första dagarna hade man träning i ett ganska blåsigt Danmark. Thisted ligger enbart 2 mil från danska västkusten (En extrem blåsig plats). Dock hade åkarna lite tur och fick också känna på lite lugnt vatten så dom fick köra in sig.

Söndag 21a var det första officiella träningen vilket blev en lång och blåsig dag. Parken ligger i Limfjorden men är skyddad av två pirer, dock finns en öppning på ca 30 m så där kom in väldigt mycket rollers.

Efter träningen var det dags för en klassisk invigning i centrala Thisted varefter alla lag med sina ca 220 åkare promenerade tillbaka till parken. Tyvärr blev det ganska sent  samt team captains meeting kl 21 innan vi kunde åka hemåt. Väntetiden gick med en beachvolleytävling mot Norge som dom tyvärr vann tack vara dom starka svenska åkarna som servade för långt hela tiden (och medvind).

Måndag 22a så var det alltså dags. Äntligen helt vindstilla och perfekta förhållande. Först ut var Hugo Randow i Wakeskate. Det var många duktiga wakeskatare på plats och Hugo lyckades tyvärr inte ta sig vidare och ska vidare mot  LCQ senare på dagen.

Dags för Sitwake och Alexander Hellander.  Sitwake hade 4 åkare med så alla skulle gå till final men Alexander är uppe mot ett gäng rutinerade åkare bla gudfadern av Sitwake Emanuel ”Meme” Pagnini från Italien. Första åket går riktigt bra. 360 på kickern och stabila rail hits. Andra åket steppar Alexander upp rejält. Lika start som i första, hand kör 180 av en incline och överraskar alla med att köra switch 180 upp i poolen där han tyvärr stutsar ur och ramlar. Riktigt kul att se hur han pushar sig själv. Men final nästa efter en 4 plats i kvalet. 

Nästa ut var Melanie Staaf, Melanie har åkt riktigt stabilt och fått till ett bra självförtroende. Åket börjar riktigt bra. Kicker, rail, rail, Aitrick zone- Sätter en stor backroll sen en stor railey som ser bra ut, men något händer och Melanie ligger i vattnet. Det visar sig att hon i landningen drar ett legiment i foten som drar loss en benbit, så tävlingen pausas och Melanie får hjälp ur vattnet och få åka iväg till sjukhuset där hon får hjälp 6 timmar senare och en dom på 4-6 veckors vilande. Riktigt synd då vi hade bra förhoppningar på att Melanie skulle ta sig vidare i tävlingen.

Nu är det Hugo Randows tur, denna gång i wakeboard Open men. Det är tufft kvall där enbart 1 går direkt vidare, resten till LCQ  och Hugo är uppe mot bla IWWF 2021 rider of the year Max Milde (Ger)  och Riccardo  De Tollis (Ita). Hugo sätter två riktigt bra åk men åker tyvärr ut bakom De Tollis och Giacomo Farina (Ita). LCQ nästa.

Dags för sista man, våran mest rutinerade åkare Albin Randow.

Albin har också ett tufft heat med bla Kieran Owens (UK), Max Delhaas (Ned) och Philip Koch (Ger).

Albin lägger ut med Cab 900 på kickern och ser riktigt stabil ut men går tyvärr ner tidigt i åket. Helt öppet för dom andra.

Andra åket visar Albin däremot vart skåpet skall stå och kör sig in på en 1 plats och enda man direkt vidare från kvalheatet.

LCQ Wakeskate och Hugo Randow igen. 1 åk-1 vidare så det är all in som gäller. Hugo går all in men det håller tyvärr inte och EM wakeskate är över för Hugo.

I och med att Melanie är skadat kör hon tyvärr inte LCQ så vi får tyvärr inte veta hur långt hon kunde ha gått.

Dags för LCQ för Hugo. Igen ett tufft heat med 1 åk- 1 vidare och all in som gäller. Hugo går tyvärr ner på ett airtrick och vidare från heatet är Kieran Owens som Albin slog ut i kvalet. EM är över för Hugo för denna gång.

Tisdag den 23. Tillbaka till full storm och et gungande vatten.

Semifinal för Albin Randow. Denna gång är det 3 av 6 vidare, men också hårdare motstånd. Albin sätter ett bra första åk och ligger på en andra plats endast 0.67 poäng efter Carlo Hüsing (Ger).

Det är sjukt nervöst, för alla kan ställa ner ett bra andra åk. Åkare efter åkare lyckas inte och vi vet nu att Albin är vidare. Dock ställer han in ett ännu bättre andra åk och går vidare som vinnare tillsammans Carlo Hüsing och Stefan Hahn (Aut), och knuffar Leonardo Gatti (Ita), Maximillian Bamler (Ger) och Kieran Owens (UK) ur tävlingen.

Det börjar mojna lite men fortfarande en del vågor när det är dags för Sitwake Och Alexander Hellander. Dom dåliga förhållanden håller dock inte våran Sitwake hjälte tillbaka och nu vill Ampisallen visa vad han går för. Första åket är likt första i kvalet men han får hugg i sista kurvan och Alexander ligger tvåa. Sen växlar han upp och lyckas sätta sin 180 av till switch 180 i poolen och totalt jubel från publiken. Vincent Salcher (Ger) kör riktigt bra och ligger sig på en andra plats och inte oväntat tar Meme Pagnini hem guldet. Men en fantastisk prestation av Alexander och ett välförtjänat brons.

Nu är det enbart Open men finalen kvar och Albin Randow.

Albin är taggat  och det syns från start. Han lägger som vanligt ut med cab 900 och fortsätter sitt åk med sina grymma railhits och bra airtricks.

Efter 1 åk ligger Albin tvåa och det börjar se bra ut.

Axel Paget (Fra) sätter dock ett grymt andra åk så inför sitt sista åk är Albin säker på en 3-plats. Nu är det allt eller inget. Igen börjar han hårt och det ser ännu bättre ut än första men tyvärr får han hälhugg efter 3 railen och det är över. Ricccardo De Tollis vinner med Alex Paget på andra och ett fantastisk fint brons till Albin och den bästa prestation vi haft på ett EM.

I lagtävlingen i open kategorierna hamnar Sverige på en fin 5 plats

 

European & african Youth Championship Thy Wakepark 2022

I age category hade vi som sagt David Eriksson och Albin Bergenek i U-18 Men, samt Sonja Sjöström

I U14 Girls.

Efter att alla Open klasser tävlat klart så var det dags att sparka igång ålders kategorierna, det som är lite tråkigt med IWWF är att man körde Open klart först för att sen köra ålders kategorierna resultat blir då att många åkare och kaptener lämnar för att resa tillbaka med delar av sina landslag. Sverige gjorde samma sak. Jimmy Palm stannade ytterliggare en dag för att lämna över till en tillförordnad Martin Eriksson som har lång bakgrund från Västerås Cable Park och en lång erfarenhet av brädsport generellt.

Först ut på 1a tävlingsdagen för Youth var Sonja Sjöström som skulle köra sitt kval, tyvärr missade Sonja lite i sitt första åk  men behöll andra platsen inför sitt andra som hon satt helt felfritt och säkrade direktplatserna till finalen enbart slagen av Slovakiska Ella Belis. På Torsdagen så var det dags för EMs största Kategori U-18 Men, totalt 40 åkare.

I kvalet så levererade våra unga killar precis vad som förväntades, rena åk, minimalt med missar Albin Vann sitt kval före Maximilian Bamler Tyskland. Och David hamnade tvåa i sitt heat slagen av polacken Wiktor Kozarski

Fredag, det är dags för kvartsfinal för Albin och David Åter igen så levererar dessa två grabbar en åkning på en otroligt bra nivå där man minimerar missar för varje åk Där vi får se Albin kliva in på andra plats enbart slagen av Hugo Hansell från Frankrike. David hade det dock lite tuffare men slet åt sig sista semifinalplatsen och skickade hem Ryan från England och Haakon och Magnus från Norge.

Senare på fredagen skulle som sagt Semifinalerna gå, men på grund av ett enormt oväder där blixten släckte dommartältets utrustning så var försening ett faktum. Hem och vila och ladda om till Semi som går av på lördag morgon.

Lördag två peppade killar som vet att inte många har tagit sig så här långt.

Semi dax 2st otroligt tuffa heat David börjar med en KGB glider av lite på andra railen och tappar tyvärr rytmen. I sitt andra åk så gör han precis det han gjort tidigare kontrollerat och stabilt tyvärr så faller han i sitt absolut sista trick. Davis slutar på en fin fjärdeplats i sin semi på sitt första EM. 

I det andra heatet så hade vi Albin Bergenek som även han hade lite nerver och tappade handtaget i första kickerträffen, I albins Andra åk så var han lite lugnare men föll tyvärr på backlinen som gjorde att albin får en femte plats i sin semifinal och får även han vara nöjd med sin prstation på sitt första EM.

Totalt så slutade David på 7e och Albin på 9e

Fortfarande lördag och det är nu dags det är dags för Sonja att köra sin final, Sonja har under veckan haft mycket väntan så hon har fått tränat för att hålla åkningen igång, och har åkt i alla väderförhållande, så när finaldagen erbjuder plattvatten ges möjligheten att få till allt, verkligen allt. Efter första åket så var hon där vi är vana att se henne (i topp). Efter att en efter en åkt sitt andra åk så är det klart att Sonja kan gå ut göra en repris på det hon gjorde i första åket, för guldet är redan hennes. Självklart så slänger hon ett nytt airtrick i sista bara för att just hon kan.

Äntligen så får vi höra Svenska nationalsången som avslut på en framgångsrik vecka.

Text och bilder av: Jimmy Palm och Nicolai Perdrup


E-post: Adressen Gömd