6 VM-medaljer i Wakeboard i USA! Hugo & Alexander vinner VM-guld!

6 VM-medaljer i Wakeboard i USA! Hugo & Alexander vinner VM-guld!

Vi Landade i Orlando Söndagen 5 september med ett stort landslag, Hela 11 atleter som under säsong 2021 visat stor utveckling och tillhör de främsta i Sverige.

Vi hade öppen träning Måndag, Tisdag och Onsdag där planen är att åkarna skulle lära sig kabel och features på bästa möjliga sätt. Åkningen såg relativt bra ut på många håll dock så var förutsättningarna med öppen träning dåliga då det var många åkare både på startdocken och på vattnet samtidigt så det var lång väntan mellan sina åk samt att det är svårt att förstå draget i kabeln när flera är på kabeln samtidigt, sen är det ju relativt känt att vädret slår om på kort stund i Florida, så man stängde kabeln varje dag pga åska, regn, och vind.

På torsdgen var det dags för finslipning och stängd träning, 2 timmar där åkarna fick möjlighet att sätta sitt tävlingsåk med samma förutsättningar som tävling.


Fredagen och första tävlingsdagen.

Magnus Dahlström, Veterans Traditional, Features

Alexander Helander, SitWake Traditional

Calle Kilholm, Men´s Traditional, Features

 
Magnus Dahlström började med klassen Traditional där han åkte bra men hamnade i ett tufft heat mot A. Voss (GER) och hemma åkaren J. Stuckey (USA) som tog dom två finalplatserna före Magnus.

I Klassen Features var det istället omvänt, där gick Magnus gick ut och vann sitt heat före A. Voss (GER) och engelsmannen D. Broadway och tog sig till final.

I Finalen så var det ett tufft motstånd och Magnus fick se sig besegrad av J. Stuckey (USA), F. Santos (BRA) D. Broadway (ENG) En fjärdeplats på sitt första VM kan läggas till i erfarenheten.

Alexander Helander som var första svensk någonsin som tävlat i SitWake skulle få chans att representera Sverige, och oavsett hur man ser det så satt han både sitwake och Sverige på kartan trotts att han var ensam i sin klass. Alexander gjorde avancerade trick både i kvalet och finalen avslutade tex kvalet med att sätta 360. Alexander Helander fick gå upp och lyfta medaljen på första plats välförtjänt.

Calle Kilholm började även han i traditional där han hamnade trea i kvalet och tog sig till final. I finalen så åkte Calle säkert som räckte till en andra plats före A. Wlodarczyk (POL) Men tyvärr besegrad av I. Smith (USA).

I klassen Features så slutade Calle tyvärr på tredjeplats i sitt heat och tog sig inte till final, Finalen blev istället helt Amerikansk.

 

Lördag och andra tävlingsdagen

Melanie Staf, Pro Women Traditional, Features

Caroline Djupsjö, Pro Women Traditional, Features

Albin Randow, Pro Men Traditional, Features

Hugo Randow, Jr Pro Traditional, Features

Sebastian Framdahl, Jr Pro Traditional, Features

 

Carro och Melanie var först ut i traditional där dom hamnade i varsitt heat där båda åkte bra. Vi fick se Melanie ge Hemmaåkaren T. Mccullough en match om sista finalplatsen där Melanie tyvärr inte hade marginalerna med sig och fick nöja sig med en tredjeplats där M. Ethell (USA) vann heatet.

Även Carro fick kämpa mot en Amerikanska om finalplatsen men som Melanie fick även hon nöja sig med en tredjeplats i ett kval som vanns av J. Rick (GER).

Finalen slutade inte helt oväntat med 7e raka titeln för Julia Rick (GER) före USAs M. Ethell och T Mccullough.

I Features så hamnade Carro och Melanie i samma heat där båda två åkte riktigt bra. Carro visade både USA och sin yngre svenska lagkamrat var skåpet ska stå och vann heatet, åter igen så var det marginaler Melanie inte tog sig vidare till final på.

I Finalen åkte Carro riktgt bra men fick tyvärr se sig besegrad av två amerikanskor och åter igen J. Rick (GER) på toppen.

Albin Randow åkte riktigt bra i sitt kval i traditional och vann heatet. I semifinalen så räckte det inte hela vägen och hamnade på en tredjeplats efter hemmaåkarna och bröderna Trent och Gavin Stuckey där två gick vidare till final. Finalen vanns av T. Stuckey före meriterade Guenter Oka.

I Features åkte Albin åter igen bra och hamnade på en andraplats i kvalet och i semifinalen fick han nöja sig med en tredjeplats efter T. Stuckey (USA) F. Bullock (USA).

I Finalen vann den här gången G. Stuckey över T. Stuckey båda hemmaåkare I OWC och bröder.

Hugo Randow och Sebastian Framdahl hamnade i samma heat i traditionalkvalet där Hugo vann heatet överlägset över två amerikaner och sin landsman, Sebastian gick tyvärr ner och hamnade på fjärde plats. I finalen så åkte Hugo bra men räckte inte hela vägen och slutade på en tredjeplats efter USA.

I features så blev det en repris som traditional Sebastian åkte bra men det räckte inte hela vägen och slutade på en fjärdeplats i kvalet. Hugo vann både sitt kval och semin och ändrade inte sin målmedvetenhet inför finalen som han även tog hem före 3x USA.

 

Söndag och tredje tävlingsdagen

Albin Bergenek Jr Men Traditional, Features

David Eriksson Jr Men Traditional, Features

Kevin Jönsson Jr Men Traditional, Features

 

I traditional så hamnade samtliga svenskar i varsitt heat i kvalet, David slutade fyra i sitt och Albin trea i sitt trotts rätt bra åkning, Kevin kom på en andraplats trotts ett fall efter första hoppet, men Kevin höll sig till sin plan och levererade på en hög nivå resterande av åket. I semin Levererade Kevin en åkning på otroligt hög nivå och vann sitt semifinalheat i Finalen åkte Kevin åter igen ett riktigt bra åk som tog honom till en andraplats före två amerikaner men tyvärr slagen av D. Graves (USA).

I features var det åter igen dags för killarna att åka i ett varsitt heat där både Albin och David åter igen åker bra men räcker inte hela vägen fram och hamnar precis utanför semifinalplatserna. Kevin vinner sitt kval och hamnar två i Semin efter två fantastiska åk Finalen blir en jämn kamp mellan första plats och fjärdeplats där kevin tar den sista pallplatsen välförtjänt.

 

Summering av VM Orlando

2021 gav oss möjlighet att ge några nya åkare möjlighet att göra entre på internationell tävling. Samtliga har gjort det riktigt bra och enligt de förväntningar vi haft på de som gjort debut.

De mer rutinerade i PRO har klart fått till sig en tuffare uppgift än de andra och även här så är man med och slåss om finalplatser och pallplatser så vi är inte mer än nöjda med samtligas prestation.

Vi vet att med erfarenhet så skapar man sig en medvetenhet av vad som krävs av sig som atlet. Det ser ljust ut med en fin tillväxt av unga atleter. Vi har skapat en Sitwake del i vår diciplin som vi hoppas, tror vill utvecklas vidare.

Mvh Jimmy& Nicolai

Text och bilder: Jimmy Palm och Nicolai Perdrup
Publicering: Michael Kjellander