Inom SVWF och våra medlemsföreningar bedrivs idag PARA-verksamhet och aktivitet inom både disciplinen vattenskidor och disciplinerna wakeboard bakom kabel och wakeboard bakom båt. I tillägg till vår organisations olika PARA-aktiviteter arrangeras också Svenska Mästerskap i dessa discipliner där det internationella IWWF regelverket används. Länkar till dessa regelverk finns att tillgå härunder. PARA-aktivitet bedrivs i många av våra föreningar där per idag Varberg (vattenskidor) och Halmstad (wakeboard bakom kabel) kan anses vara ledande i utvecklingen av vår PARA-idrott i Sverige.
Om Sporten – Para Vattenskidor
Alla kan åka och ha kul på vattnet oavsett om du är intresserad av wakeboard, vattenskidor eller barfota. Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet har tre disciplinspecifika kommitteer som har direkt ansvar för aktiviteten inom de olika disciplinerna. Alternativa åkformer existerar som aktivitet i flera av våra föreningar och då exempelvis åkning i tub.
Den idag absolut vanligaste formen av aktivitet för utövare med någon form av funktionsvariation i Sverige är vattenskidåkning efter båten eller bakom kabeln, sittande eller stående.
Sitski för nybörjare
Exempel på vanlig utrustning för en vattenskidåkare med någon form av funktionsvariation:
- Sittande åkare använder en bredare slalomskida än de som står och åker
- Åkaren sitter i en ställning på skidan
- Åkaren assisteras av två åkare vid användning av en så kallad triple-bar
- Proportionerna för längd och bredd för en godkänd trickskida är samma som för icke funktionshindrade
- Alla stående funktionshindrade vattenskidåkare använder samma slags vattenskidor som icke funktionshindrade
- Det finns olika hjälpmedel för att underlätta åkningen för funktionshindrade åkare. I princip kan alla kategorier åka såväl slalom, trick och hopp
Tredelad bom eller s.k. Triple-bar
Åkning med tredelad bom
De olika grenarna inom disciplinen PARA vattenskidor:
Slalom
I slalom kan funktionsnedsatta åkare välja att antingen åka i C-banan, även kallad innerbana med 6,40m ut till rundningsbojarna eller i A-banan, även kallad ytterbana med ett avstånd av 11,50m ut till rundningsbojarna. Avståndet till rundningsbojarna mäts från båtbanans mitt och således är ytterbanan identisk med den bana som används för funktionsfriska utövare.
För att få en passering godkänd vid tävling måste en funktionsnedsatt utövare runda de sex bojarna precis som en funktionsfrisk och då naturligtvis även åka igenom både ingångs- och utgångsportar. Efter en godkänd passering höjs hastigheten med 3 km/h. Den högsta hastigheten för herrar är 58 km/h och för damer 55 km/h. Åkaren åker vanligtvis med 18,25m lina tills han/hon klarar maxhastigheten, därefter kortas linan i samma intervaller som för funktionsfriska.
Synskadade använder sig av Audioslalom. En känslig ljudanordning placeras på dragstången i båten och ger åkaren en signal när han/hon nått den rätta vinkeln på sidan av båten. Får inte åkaren denna signal när han/hon utför sin sväng räknas det som en missad boj. Således krävs det 6 signaler för att passeringen ska vara godkänd. Ljudanordningen är en kombinerad högtalare och vinkel-mätare. Varje kortning har sin egen inställning och efter varje klarad passering ändras denna inställning samtidigt som linan kortas. Det är således olika inställningar för olika kortningar.
Audioslalom system
Trick
I trickdisciplinen har åkaren, precis som de funktionsfriska utövarna, 2 x 20 sekunder på sig att göra så många olika och svåra trick som möjligt. Trick är den gren där en funktionsnedsatt utövare enklast kan ställa upp och tävla i klassen för funktionsfriska åkare.
Hopp
Precis som för funktionsfriska finns det olika höjder på hopprampen för olika klasser. Dock är intervallerna på höjderna ej de samma som för funktionsfriska och är satta till 1,25m, 1,50m och 1,65m. Sittande åkare använder oftast en relativt bred skida för att inte sjunka ner för mycket i landningsögonblicket. Synskadade har en följeslagare och efter signal från denne åker den synskadade åkaren ensam över hoppet. Endast längden av ett godkänt hopp är avgörande för placering vid tävlingar. Regelmässigt fungerar det precis på samma sätt som för icke funktionsnedsatta.
Som ovan noterat gäller således många av de samma regler för bedömning av åkning både för funktionsnedsatta och funktionsfriska utövare.
Klassificering inom disciplinen vattenskidor:
Beroende på vilken funktionsnedsättning en utövare har, delas han/hon in i olika klasser. Klassificering i olika kategorier sker alltid inför EM och VM och upprepas vid kommande EM och VM. HÄR kan du få mer information om vad som gäller med referens till klassificering.
Klubbar & Utbildning – ParaMe och SVWF Academy
Hitta förening – PARA ME
På ParaMe.se kan du söka upp de föreningar som har anpassad utrustning och utbildade ledare för dig som vill åka funk. Det är ett växande register där föreningar anmäler sig själva. Har din klubb utrustning och utbildade ledare för funkåkare? Se till att ni registrerar er på ParaMe genom formuläret här.
Vill du ha kanske ha förslag på en lämplig klubb just för dig och i närheten där du bor eller hjälp med att få tag på rätt utrustning? Kontakta gärna Elsie Antonsson. Elsie har naturligtvis även information om allt som rör vattenskidåkning för åkare med olika former av funktionsvariationer i Sverige, och nås enkelt via telefon eller e-mejl, 070 6000 635, elsie.antonsson@telia.com.
Utbildning SVWF Academy
Elsie Antonsson är SVWF utbildningsansvarig inom PARA vattenskidor tillsammans med SVWF Sportchef Michael Kjellander när det gäller utbildning av nya tränare för vattenskidåkare med olika former av funktionsvariationer.
På SVWFs Academy hittar du introduktionsutbildning för hur du bäst tar emot och bedriver träning för personer med funktionsnedsättningar: Paraidrott 1 för SVWF.
Länkar – Para Vattenskidor
På Disabled Skiing – IWWF finner du alltid dagsfärsk information samt nyheter från IWWF som specifikt relaterar till aktivitet, regeländringar, mästerskapstävlingar etc. för utövare med olika former av funktionsvariatoner. Detta för samtliga av våra discipliner.
Även på websidan USA Adaptive Water Ski & Wake Sports finns det alltid otroligt mycket bra information att tillgå.
Landslag Para Vattenskidor
SVWF Förbundskapten PARA VSK: Elsie Antonsson
Samma riktlinjer och principer gäller för vårt landslag i PARA Vattenskidor som för våra olika Vattenskidlandslag. Du finner både ny aktuell information för PARA landslaget samt även Landslagets Spelregler, Landslagens försäkringar och Kriterier för uttagning till Intl. Mästerskap under fliken Tävling och Landslag / Vattenskidor som du enkelt hittar HÄR
Elsie Antonsson – Svensk åkarprofil och fixstjärna inom disciplinen PARA Vattenskidor – Sveriges genom tiderna främsta medaljvinnare inom vår idrott. Med sammanlagt 8 VM-medaljer, 12 EM-medaljer och 26 SM-guld i open-klassen finns det ingen annan svensk vattenskid-, wakeboard- eller barfotaåkare som kommer i närheten av denna gedigna samling mästerskapsmedaljer. Se Elsies otroliga medaljlista, år för år och uppdaterad 2022-10-27 genom att klicka HÄR
Före detta svenska toppatleter och internationella mästerskapsmedaljvinnare inom disciplinen PARA Vattenskidor.
Andreas Svensson. Tävlade för Vittsjö VSK i klassen MP3 herrar och åkte helst slalom. Han blev 3:a i slalom under EM i Holland år 2004. Under VM 2005 kom han på 8.e plats. På tävling har gjort 3 bojar, 43 km/h i ytterbanan. Andreas placerade sig på 5:e plats i slalom under EM i Recetto, Italien 2010.
Kenth Jonsson. Tävlade för Lida VSK i klassen MP3 herrar. Hans främsta meriter är 2:a på trick på VM England 1999, 3:a i slalom 2001 under VM i Melton, Australien och 1:a i trick och 3:a i slalom vid EM i Milano, Italien 2000. Personbästa 5 bojar 37 km/h i ytterbanan och 860 p i trick.
Jörgen Carlsson. Tävlade för Varbergs VSK. Hans personbästa är 3 bojar 55 km/h i innerbanan och 860 p i trick. I klassen MP 2 herrar blev han tvåa i slalom och trea i trick vid VM 1999 i London. Vidare blev han 2:a i trick och 3:a i slalom vid EM i Milano, Italien 2000. Han kom även 3:a i trick och 3:a i slalom vid VM i Melton, Australien 2001. Under EM i Schooten, Belgien 2003 blev han 4:a i slalom i klass en MP 3 herrar.
Johannes Engberg. Tävlade för Hofors VSK. Fram till 2009 hade han världsrekordet för synskadade herrar i trick med 2230 p. Han vann trick och blev tvåa i slalom vid EM i Schooten, Belgien och under VM i Florida 2003 blev det guld i trick och silver i slalom. Han vann både trick och slalom under EM i Holland.
Internationella tävlingsregler för Para-tävlingar i Sverige
Intl. regler Para Vattenskidor
IWWF Disabled Council Competition Handbook Water Ski for the Disabled – Uppdaterad April 2022 HÄR
IWWF Competition Handbook Water Ski for the Disabled Addendum – Uppdaterad April 2022 HÄR
Intl. regler Wakeboard bakom kabel inklusive Para
IWWF World Rule Books Cable Wakeboard HÄR