Älskad och saknad – Cecilia Gruvberg

Älskad och saknad – Cecilia Gruvberg

En av Sveriges kanske mest framgångsrika vattenskidåkare har tragiskt lämnat oss alldeles för tidigt.

Cecilia Gruvberg (född Lundberg) representerade svenska landslaget under större delen av 90-talet och vann flertalet svenska och nordiska mästerskap i slalom, hopp och kombinerat. Men utöver meriter så fick hon framför allt ut glädje av att vara ute på vattnet och åka själv, coacha och träffa likasinnade med samma positiva inställning till livet som hon hade.

Hon växte upp utanför Lund och började åka vattenskidor vid sju års ålder. De första åren var hon vad som bäst kan beskrivas som en spontan ”sommarstugeåkare” vid Ivösjön i nordöstra Skåne där hon spenderade många timmar på vattnet utan någon utbildad tränare. I stället var det ett stort gäng, framför allt ungdomar, i varierande ålder och nivå som inspirerade och utmanade varandra till att ständigt förbättra sig.

Först vid 15 års ålder anslöt hon sig till Bromölla Vattenskidklubb där det erbjöds duktiga tränare, bra organisation och utmärkta förutsättningarna för att vidareutvecklas. Genom regelbunden träning i Florida och bra nätverk av kompetenta tränare så lyckades Cecilia utvecklas till en skicklig åkare i samtliga discipliner. Hennes framgångar ledde till scholarship på college i Orlando där hon vid sidan av vattenskidåkningen utbildade sig till civilekonom vid University of Central Florida.

Efter fyra års studier i Florida återvände hon till Sverige och lade tävlingsåkandet bakom sig för att satsa på en civil karriär. I drygt 20 år jobbade hon på SEB i Stockholm. Vattenskidåkning slutade hon dock aldrig med och hon fortsatte att åka, framför allt med Trekanten Vattenskidklubb på Ältasjön, men åkte även regelbundet i Frankrike, ute i Stockholms skärgård eller hos sin pappa i Vingåker.

Vattenskidåkning gick som en röd tråd igenom hennes liv från tidig ålder tills alldeles nyligen innan hon insjuknade i cancer. Genom närheten till vattnet fann hon sin inre glädje och mötte otaliga vänner för livet. Hon sörjs av familj och vänner och lämnar efter sig make och tre barn som liksom henne delar en kärlek och passion för vattenskidport.

Vila i frid.

SVWF