Wakeboard

Wakeboard kan kanske bäst förklaras som snowboard på vatten. Man åker efter en båt med en lina eller dragen av en kabelbana, likt ett liftsystem. Sporten har sitt ursprung i USA där vågsurfarna i början på 80-talet började använda sina surfbrädor för att åka bakom en båt de dagar då vågorna inte var tillräckligt stora att surfa på i havet. Så småningom så började de göra egna mindre brädor med bindningar som fungerade bättre bakom båten än dom stora surfbrädorna och så var wakeboardsporten född.

Sedan dess har det hänt en hel del och idag är brädorna 120-155 cm långa och har ofta avancerade bindningar med snörning och/eller kardborre. Brädorna är för det mesta symmetriska där båtbrädorna har en eller flera fenor i ändarna vilket inte kabel/park-brädorna har. 

I disciplinen Wakeboard Båt åker man efter en båt som ska göra så stor våg som möjligt och använder sedan vågen att hoppa och göra trick på. Tricken är influerade från skate- och snowboard med grabs, snurrar och volter. Och självklart inte att glömma, det som gjorde att sporten uppfanns, man kan åka omkring på det spegelblanka vattnet och ”bara” surfa upp och ner på båtens svallvåg. En underbar känsla för såväl gammal som ung! Idag hoppar dom bästa åkarna fem-sex meter upp i luften och dubbla volter samt 1260s (tre och ett halvt varv!) är de just nu svåraste tricken…… Det är även vanligt att man bygger olika ”rails” (räcken – inspirerat från skateboardåkningen) för att slida på eller hopp för att hoppa på.

Nu behöver man givetvis inte göra dubbla volter för att ha kul på en wakeboard, sporten passar gammal som ung och det spelar ingen roll alls om du nöjer dig med att försöka svänga lite bakom båten eller lära dig en volt med skruv – det viktiga är att du har kul. Och det kan de flesta som prövat wakeboard med gott samvete intyga att det är där bakom båten!

Sporten kom till Sverige i början på 90-talet och har växt sig stor här. 1995 hölls den första tävlingen och 1999 fick Skandinavien sin egen proffstour, GUL Scandinavian Wakeboard Series. När man tävlar i wakeboard så är det vanligaste att båten åker två vändor som tar ca 30 sekunder styck och under den tiden så får åkaren göra vad han/hon vill. Naturligtvis gäller det att övertyga de tre domarna i båten om att man är duktig och det gör man bäst genom att göra de svåraste/snyggaste tricken man kan så högt som möjligt och samtidigt blanda rotationstrick, grepp, volter och rails så att man visar domarna att man kan alla typer av trick. På senare år har det också blivit vanligt med tävlingar med andra format, tex wisch tävlingar, double up tävlingar, best trick tävlingar osv vilket är bra för att föra sporten framåt!

Hur börjar man?

För att åka wakeboard så behöver du självklart en wakeboard. De går att hyra för en billig penning och om man åker mycket så köper man sig förr eller senare en egen. Mera saker som behövs är en lina med handtag, flytväst och så med tanke på det svenska vädret är en våtdräkt att rekommendera. Sedan är det bara att övertala en kompis som äger båt att ni ska ut och åka! Känner man ingen med båt så går det att åka till de flesta wakeboard- och vattenskidklubbar och testa där, de brukar även ha utrustning till utlåning.

Wakeskate

Wakeskate kan kanske bäst förklaras som en korsning mellan wakeboard och skateboard (därav namnet). Brädan liknar en wakeboard, men har inga bindningar. Istället har man skor på fötterna -ett par gamla skateboardskor eller andra sneakers med platt sula fungerar bra (det går även att åka barfota, men de allra flesta använder skor). Själva brädan är tillverkad i plywood, som en skateboard, eller kompositmaterial, som en wakeboard. Brädans ovandel är täckt med griptape eller räfflat ”foam” för fäste. Det går att åka både med och utan fenor, det är mest en smaksak.

Wakeskate har funnits nästan lika länge som wakeboard. Redan under det tidiga 90-talet tog folk av sina bindningar på wakeboarden och försökte göra skateboard- och surftrick på vattnet. Från början fungerade wakeskate mest som ett komplement för de som åkte mycket wakeboard, men sedan utvecklades wakeskate till en helt egen sport med egna brädor, trick och skor (!). Brädorna är mindre än wakeboards, runt 100-120 cm. Detta för att det ska bli lättare att göra olika skateboardtrick som t.ex. shuvits (då man snurrar brädan horisontellt utan att själv snurra). På en wakeskate är det som vid wakeboardåkning bara fantasin som sätter gränser, men vanliga trick är hopp över vågorna med olika grabs och snurrar, shuvits, olika fliptricks (brädan snurrar åt olika håll utan att du själv snurrar – inspirerat från skateboardåkningen).

En av fördelarna med wakeskate är att det inte krävs lika stora vågor som vid wakeboard, eftersom många trick görs på ”plattvattnet”; detta gör att du kan utvecklas till en proffsåkare bakom i stort sett vilken båt som helst. En wakeskate är också oftast mycket billigare än en wakeboard, främst pga att man inte behöver avancerade bindningar, vilket gör att sporten har växt snabbt runt om i världen. Det går numera även att tävla i wakeskate om man skulle vilja det, sommaren 2003 hölls det första riktiga SM:et i sporten. Men i likhet med wakeboard är inte det viktiga om du tävlar, försöker lära dig en kickflip – det viktiga är att du har kul bakom båten, kabeln, winchen eller vad du nu än åker bakom!

Kabelåkning (Cable Wakeboarding)

En cable park –  kabelbana eller kabelpark på svenska, är en anläggning för vattensporter där åkarna dras runt av en lina fäst i en stålvajer. Vajern drivs runt av en elmotor, och är snarlik en skidlift som drar upp skid- och snowboardåkare till bergets topp.

Normalt håller 5-6 stålpelare vajern på plats i en fyrkant eller pentagon och åkarna åker runt och runt på vattnet.  Normalt är ett varv 500-800 meter och höjden på vajern brukar vara runt 9 meter. På vajern kopplas sedan 6-8 linor med handtag i ändarna fast som åkarna sedan håller tag i. Set-upen är väldigt lik en ankarlift med skillnaden att det är ett handtag istället för ett liftankar i änden som hänger ner, samt att cablen går runt istället för fram och tillbaks som en skidlift.

Av historiska och geografiska skäl skiljer sig vattensport åt, beroende på vilket land man är bosatt i. I Sverige har båtdragen vattensport sedan 1960-talet varit dominerande, bland annat genom den unika svenska allemansrätten. I Europa, där folkmängden och begränsad yta skapat andra regelverk, är kabelbanor vanligt förekommande. I Tyskland finns cirka 70 banor och i Frankrike ett tjugotal. I Nederländerna finns 16 stycken, i Slovakien fem stycken och Danmark har två stycken. Även Norge har två stycken och Finland har en. De mest kända kabelbanorna ligger i USA, där OWC – Orlando Water Complex – möjligen är den mest kända. Även i länder som Filippinerna, Thailand, Indonesien, Ryssland, Ukraina och Australien har kabelparker.

Fullutrustade cable parks har många olika hopp, funboxes eller rails,  för åkarna att göra olika trick på. Detta gör cable parks snarlika de alpina snowboardparkerna, dock på en annat media än snö. Moderna cable parks har elektroniska armband för varje åkare och ett IT-system för att hålla reda på varje åkare och hur länge de befunnit sig i banan. Det finns också så kallade ”2.0-system”, en slags ”mini cable” mellan två pyloner, snarlikt de på marknaden förekommande vinsch-systemen för brädåkning. Dessa kan användas som mini cables för nybörjare, för att lära sig starter med mera. Eller så används dom för att åka på några få spefika rails eller på vatten som är för små eller otillgängliga för att använda en båt på eller för att bygga en ”full size” cable på. Dessa ”2.0 system” har öppnat för många nya möjligheter för wakeåkare att kunna åka på vatten som annars skulle vara otillgängliga!

Cable Wakeboard är en egen disciplin inom International Waterski and Wakeboard Federation (IWWF), med såväl EM och VM-tävlingar.

Fördelen med en cable park är att kunna dra 6-8 åkare samtidigt och under en dag dra upp till 150 åkare med en eldriven motor. Jämfört med samma antal åkare efter lika många bensindrivna båtar är det en miljömässig vinst. Det ger även möjligheten att pröva vattensporterna utan stora investeringar i dragbåtar och utrustning. Elmotorn för en bana förbrukar el motsvarande en normalstor villa årligen, varför såväl den direkta kostnaden och miljökostnaden per åkare (capita) således kan bedömas som låg.

Wakesurf

Wakesurfing innebär att man vågsurfar bakom en båt på båtens våg. Från början var det vågsurfare som tog sina vågsurfbrädor och surfade bakom lastade wakeboardbåtar som gör stora vågor när de körs i låg fart. När allt fler insåg charmen med denna ändlösa våg började mindre wakesurf-specifika brädor att utvecklas och tävlingar att arrangeras. Idag är wakesurfing en mycket vanlig bisyssla bland wakeboardåkare då det är fruktansvärt kul, och dessutom mycket snällare mot kroppen än wakeboard och wakeskate.

För att starta använder man vanligtivs en mycket kort wakeboardlina, den ska sluta ett par meter bakom båtens akter. Sedan kör man båten i runt 15-20 km/h, detta brukar vara den fart som båten gör störst och renast våg i. Det är smart att testa sig fram i fartväg utan att ha någon åkare bakom båten, när man kör för sakta blir vågen skummig och när man kör för fort så minskar storleken på vågen. Det är alltså bara att testa sig fram till vågen ser surfvänlig ut. Dessutom hjälper det att lasta båten snett, lägg mycket vikt på den sida av båten som wakesurfaren ska surfa på! När man väl kommit upp  med hjälp av linan så gäller det att hitta en spot på vågen där men får tillräcklig fart av vågens bärkrfat så att draget av linan försvinner. När man kan stå där utan att använda linan som draghjälp är det bara att kasta in handtaget i båten och surfa på den ändlösa vågen!

För wakesurfing är riktiga wakeboardbåtar verkligen att föredra då dessa har rak axel och propellern sitter under båten, istället för som på båtar med drev sitta bakom båten. Vi avråder verkligen från att försöka wakesurfa bakom båtar med utombordare eller drev! Wakeboardbåtar gör också ofta stora vågor och kan snedlastas på ett sätt som gör vågen alldeles utmärkt för wakesurfing.

Tips & Tricks

Att Starta

Det finns lite olika sätt att komma upp på en wakeboard, här förklarar vi de vanligaste.

Från vattnet med brädan framför dig
Detta brukar vara det lättaste sättet att komma upp på brädan när man prövar för första gången! Innan du hoppar i vattnet ska du sätta på dig brädan. Flytvästen ska givetvis också vara på! Förutom att den kan rädda ditt liv underlättar den i starten eftersom du slipper kämpa för att hålla dig flytande.

När du ligger i vattnet slappnar du av och låter du brädan flyta framför dig (försök INTE att vrida den så att nosen pekar i åkriktningen). Dina ben ska vara böjda och knäna så nära bröstet som möjligt. Armarna är spikraka.

När man börjar dra på slappnar du av i bena så du trycks ihop som en köttbulle, låter armarna vara raka och tippar lite framåt så du hamnar sittandes på huk ovanpå brädan, istället för som nyss liggandes bakom brädan. Håll blicken fäst mot båten/carriern och var noga med att inte vrida brädan än. Sitt kvar en stund tills du känner att läget är under kontroll innan du reser dig upp och vrider brädan så nosen pekar i färdriktningen. Titta inte ned i vattnet! Två vanliga fel nybörjare gör är att ställa sig upp för tidigt (med resultatet att man tappar balansen) och att man trycker brädan framför sig istället för att sätta sig på huk ovanpå den, det som vi förklarat med att ”tippa lite framåt” här (med resultatet att det blir olidligt tung att hålla i). Ett tips är att pröva på land, låt någon dra i linan medan du håller i handtaget och koncentrerar dig på att sätta dig på huk innan du reser dig.

Från vattnet med brädan under dig
När du väl fått in känslan för att starta med brädan framför dig kan du pröva att starta med brädan under dig. Börja med att trycka ner brädan under dig. För att hitta balansen kan du parera med armarna men när man börjar dra måste du hålla i handtaget med båda händerna för att orka. Låt armarna vara raka och böj på benen lite när det bär av. Har du problem att komma upp kan du böja mycket på benen när båten drar på och sätta dig på huk. Res dig först när du är ovanpå vattenytan! Det är viktigt att du har brädan lite framför dig i starten så att du inte får för mycket framåtvikt.

Från bryggan
I Sverige är risken stor att vattentemperaturen ligger under den önskvärda. Alltså kan det vara skönt att slippa hoppa i vattnet innan du börjar åka. Sätt dig på bryggkanten och luta lite lätt bakåt. När linan börjar dra hänger du bakåt en aning för att inte dras framåt. Smått böjda ben och raka armar underlättar.
Åker du bakom båt är det viktigt att båtföraren ser till att linan är sträckt innan hon eller han drar på för fullt. Annars riskerar du att få ett ryck i linan som är mycket obekvämt för armarna!

Hoppstart
Den mest stilrena starten du kan göra, förutsatt att du inte gör en praktvurpa, är troligtvis en hoppstart! Ställ dig med brädan på nära bryggkanten. Låt bröstet och tårna peka mot båten och linan löpa längs vattnet ut till båten. Båten ska puttra ut från bryggan och dra på för fullt strax innan linan är helt sträckt. När båten drar på för fullt och precis innan linan är helt sträckt hoppar du ut i luften och vrider brädan mot båten (det krävs ingen större ansträngning, brädan vrider sig nästan av sig själv). Det kommer ett litet ryck när du landar på vattenytan eftersom du hoppar innan linan är sträckt. Låt därför armarna vara lätt böjda så har du lättare att hålla i. Ett tips är att hålla i handtaget med en hand och hålla i linan i den andra, cirka en till en och en halv meter in. När linan i vattnet sedan sträcks släpper du linan och tar tag i handtaget med både händerna. Ropa samtidigt till båtföraren att hon eller han ska dra på, och hoppa sedan. På så vis blir det enklare att för er med tajmingen!

LYCKA TILL!

Linlängd

Vilken längd på linan man använder när man åker är – inte helt oväntat!- en smaksak… Generellt vill man dock ha en lina som är så lång/kort att man vid vanliga hopp landar mjuk i vågdalen. Ju längre bakom båten du är, desto bredare blir det mellan vågorna och vice versa. Alltså brukar man normalt börja åka med en lite kortare lina (–> smalare mellan vågorna och lättare att hoppa över båda vågorna) och när man blir bättre på att hoppa och börjar landa utanför vågdalen på plattvattnet är det dags att förlänga linan lite.

Vilken båt man åker efter och hur stora vågor den gör avgör också linlängden. Bakom de flesta 4-meters styrpulpetare är det ofta svårt att ha längre lina än 14 meter eftersom vågen där börjar försvinna. Efter ”riktiga” wakebåtar och daycrusiers går det dock ofta att ha en lina som är upp mot (eller över) 20 meter.

Linorna man köper är ofta indelade i sektioner så att man kan ta bort den del man inte använder. På linan brukar det stå efter varja del hur lång linan är just där (anges i fot, 1 fot = 30,48cm). Det kan sägas att de flesta tävlingsåkarna använder linor i spannet 65-80 fot ifall du vill ha någonting att jämföra din egen linlängd med (som du har TESTAT fram!).

Båtens Hastighet

Vilken hastighet som är lagom är en smaksak – vissa åkare gillar att åka lite långsammare medan andra gillar att åka lite fortare. Det finns dock några faktorer som spelar in och nedan finns mer information om detta.

Generellt:

En lagom fart för vuxna wakeboard & wakeskateåkare ligger normalt på 15-22 knop (ca 28-40 km/h). Brädan börjar plana redan vid 10-12 knop och vid runt 15-16 knop brukar brädan ha planat helt. Ju snabbare du åker desto högre upp i vattnet går brädan (och desto hårdare blir vattnet) och tvärtom.

Som nybörjare finns det dock ingen anledning att åka fortare än vad du måste för att brädan ska plana; det är lättare att hitta balansen och lära sig skära i lite lägre farter.
När man sedan blivit lite bättre kan man öka farten lite så vattnet blir hårdare och man kan skära hårdare.

Din egen vikt:

Hastigheten på båten avgörs bland annat av åkarens vikt. Ju lättare person desto lägre hastighet

Din brädstorlek:

Större brädor planar snabbar och har större bärighet vilket gör att man kan åka lite långasammare om man vill (allt annat lika). Wakeskates är ofta rätt små vilket gör att det kan vara svårt att åka riktigt sakta på dem.

Båten:

Vid för låga farter skummar de flesta båtars vågor och gör dem svåra att hoppa på. Man får alltså testa olika farter med just den båten man själv åker med för att se i vilken fart vågen slutar skumma. Generellt måste man åka fortare med större båtar eller om man har mycket last i för att vågen ska bli fin. Ju fortare man kör desto mindre blir vågen dock så det är inte bra att åka alldeles för fort… testa olika farter i intervallet 15-22 knop för att hitta vilken som känns bäst i kombination med att vågen ser ren och fin ut. Detta innebär också att om man en dag helt plötsligt lastar sin egen båt mer än vad man brukar göra så kommer man att behöva åka fortare.

FAQ

Hur fort skall man köra båten?

Förenklat: de flesta brukar ligga 15-20 knop – men det räcker med 10-11 knop för att bräda skall plana om man inte väger så mycket vilket gör att tex barn kan åka saktare än vuxna. På tävlingar kör man normalt 18-22 knop – beroende på egen känsla och val. Noterbart är att de flesta wakeboardbåtar och för wakeboard ombyggda vattenskidbåtar ofta har loggar graderade i km/h.
(Antal knop x 1,852 = km/h ). 

Hur lång skall linan vara?

Efter eget tycke & smak. Det man vill uppnå är att oftast att komma över båda vågorna när man hoppar. Åkarens skicklighet och bredden mellan vågerna avgör alltså. Efter en utombordsbåt på 4 meter bör 40-50 fot vara lagom medan en duktig åkare bakom en riktig wakeboardbåt ofta har 80 fot lina. Testa dig fram!

Måste man ha en Wakebåt för att kunna åka?

Det krävs egentligen inte mycket av en båt för att man ska kunna åka wakeboard och/eller wakeskate bakom den.

Båten ska vara planande och ha en motor som är tillräckligt stark att dra upp åkaren ur vattnet. Således kräver ofta en lättare åkare mindre motoreffekt. Många börjar åka wakeboard bakom en båt som är 3 m lång och utrustad med en utombordsmotor på endast 15 hk.
Många wakeskateåkare har upptäck vattenskotern som en utmärkt alternativ.
(Skall ni använda detta är det bviktigt att se över nationella och lokala föreskrifter för vattenskoter)

I takt med att man blir lite duktigare åkare kommer en önskan om lite större våg för att kunna hoppa högre. Då brukar många gradera upp sig till lite större pulpetbåtar, för att kanske senare ta sig till en wakeklubb eller kanske till och med skapa en egen förening.

Men som sagt det går att och bra och lära sig massa trix även bakom små båtar med små vågor.
Ifall man ger sig hän åt wakeskate så kommer man längre på motsvarande båt.

Vilket brädmärke är ”bäst”?

Wakeboard är i grunden en individuell sport – där olika brädtyper passar olika åkare bättre eller sämre.
Detta är beroende på vad man är ute efter och vilken känsla man själv får.
När det gäller just märken kan man ju säga att de flesta håller bra standard idag.

Vilket sorts bräda är ”bäst”?

När man ska välja storlek på bräda är det den totala bottenytan som avgör hur bärkraftig brädan är, man kan alltså inte titta bara på längden eller bredden utan måste se dessa ihop. Som allt annat så är det en smaksak hur stor bräda man vill ha; mindre brädor är lite svårare att skära och landa på men är lätta att hantera när man väl är i luften. Större brädor skär oftast bättre men är svårare att hantera i luften. Stora / många fenor gör att brädan skär bättre men släpper vågen senare och är mindre förlåtande… också det en smaksak. Man får helt enkelt testa sig fram – låna en kompis bräda och jämför med din egen så lär man sig rätt fort vad man själv gillar. Kolla under rubriken ”Wakeboard” så hittar du en utförligare beskrivning!

Vad är en ”double-up”?

En ”double-up” kallas det när båten lite förenklat åker som ett ” p ” och möter sina egna vågor. När vågorna möts, skapas vågtoppar som är mycket större än båtens vanliga våg och tanken är att åkaren skall använda denna ”dubbla” våghöjd (double-up)för att få till pop och höjd för att kunna sätta något riktigt stort trick. Det är inte helt lätt att ”träffa” just skärningspunkten där vågorna möts men övning ger färdighet… Double up är vanligt som avslutning på finalåk i seniorklasserna på tävling – och ibland genomförs separata double-up-tävlingar.

Mina bindningar klämmer, trycker – gör att foten domnar. Vad göra?

Vi har alltid hävdat att bindningarna skall man lägga ned slantar på – t.o.m viktigare än brädan. Nya bindingar är tighta – och bindingar skall! sitta tight – men helst utan att göra ont eller skapa snabb kramp. Om du har köpt rätt storlek för dina fötter är det viktigt att veta att de töjer sig med tiden.

Vad skall man tänka på när man vill lasta sin båt för att få större våg?

Barlast är en ”nödvändighet”, och kommer i alla former och färger. Vanligast är vatten, trevligast är kompisar eller lättklädda representanter för det andra könet.Har man en nyare wakeboardbåt är dom ofta utrustade med inbyggda barlasttankar som fylles och tömmes antingen genom självtryck eller mha. inbyggda pumpar.
Ett annat populärt system är sk. ”Fat Sacs” – som är gigantiska vattenballonger med anslutningar för en extern 12v pump. Dessa finns i många storlekar (ca. 125-250l) och former, tex som en soffa. Dessa säckar kan med fördel integreras i båten (befintliga barlastsystem) och med lite trix, kopplande och borrande så kan man göra sitt eget (utökade) barlastsystem.

Hur skall man då lasta?

Det finns lika många svar på det som det finns båtar, men en generell regel att börja med är: 40% fram! och 60% bak. Testa i er båt. Skummar vågen så flytta fram vikten.

Wakekommitten höjer här ett VARNINGENS FINGER!!! En tungt lastad båt får med största säkerhet avsevärt försämrade sjöegenskaper och kräver försiktighet och eftertanke, folk har sänkt sina båtar på detta sätt. Det finns således inget ”generellt” svar – utan beror på båttyp, skrovform, motorstyrka mm. Om Du skall ”lasta ned” Din båt – gör det stegvis, försiktigt, med omdöme – och INTE all vikt bak således.