Möt Erik Berghiller – En innovatör som utvecklar vår sport!

Möt Erik Berghiller – En innovatör som utvecklar vår sport!

Möjligen har du aldrig hört namnet Erik Berghiller och sannolikt vet du då inte heller vad hans företag Rodics Innovations uppfinning OffCourse är. Möt en av vår sports kanske mest anonyma entreprenörer!

I den lilla orten Mullsjö bor och verkar Erik Berghiller som därifrån driver sitt USA-registrerade företag Rodics Innovation Incorporated med säte i Chicago, IL. Vi ska i denna artikel stifta bekantskap med en av vår idrotts kanske mest anonyma entreprenörer som med sin sinnrika uppfinning OffCourse möjliggjort tävlingsliknande slalomåkning varhelst det finns ett vattendrag stort nog för att inrymma en regelrätt officiell slalombana.

Erik bor tillsammans med frun Victoria och deras två barn i en villa i utkanten av Mullsjö som bland annat är känt för sin rika natur. Båtlivet och vattensport har alltid varit en naturlig del i Eriks liv och hans föräldrar hade båt när han var ung. Jag minns fortfarande när jag åkte vattenskidor första gången, ståendes framför min pappa på hans skida säger Erik. Han åkte därefter vattenskidor till och från under hela uppväxten men alltid bara ”på skoj”. Han hade heller ingen aning om att det ens fanns slalombanor på den tiden. Omkring 2014 började han dock succesivt åka mer intensivt och besökte då även den lokala klubben, Stråkens VSK. Det var också där han för första gången fick möjlighet att åka i en regelrätt slalombana.

Erik minns att föreningen inte hade en riktigt bra och ändamålsriktig dragbåt men det såg han inte som ett hinder utan köpte en äldre Ski Challenger som användes för åkning i klubbens bana. Erik fastnade direkt och berättar att det var bland det roligaste han prövat på d.v.s. att lämna friåkningen till förmån för att jaga bojar i en bana. Samma år åkte han även till Spanien tillsammans med sin bror för att där ytterligare förbättra och förfina sin slalomteknik.

Ganska tidigt såg Erik att det fanns många problem och utmaningar med en klassisk så kallad boj-bana. För det första observerade han att de slalombanor han stiftade bekantskap med nästan alltid låg på ”fel” ställe i sjön. Hans upplevelse var också att banornas placering inte var på den lugnaste platsen i sjön och om man skulle få för sig att flytta banan var detta otroligt omständligt och tidskrävande.

I tillägg funderade Erik också på varför åkaren skulle vara begränsad till att bara åka 6 svängar vilket innebar att en stor del av tiden på vattnet (och förbrukat antal liter bränsle) gick åt till att vända båten för att komma tillbaka till banan. Han visualiserade en bana som inte hade några begränsningar, varken i längd eller placering.

Erik har en bakgrund inom tillverkningsindustrin och har drivit eget företag sedan gymnasiet.
Hans pappa har en industri inom träbranschen så han har mer eller mindre vuxit upp med att skruva med industrimaskiner. Där har han alltid fått lösa problemen med de medel han haft tillgång till vilket han berättar har gett honom enormt mycket kreativitet. Efter gymnasiet började han utföra olika konsultuppdrag för olika lokala industrier med inriktning på teknisk problemlösning.

Dagarna gick och han funderade titt som tätt på hur han skulle kunna markera en bana på vattenytan direkt från båten och det var under en paintballmatch på en svensexa som han kom på det! Där såg han hur en kompis sköt i vattnet på en liten damm som låg mitt inne i paintballparken och det blev ett ganska rejält plask på vattenytan. Aha!

Dagen efter bad han sin bror hyra två paintball markörer och frågade hustrun Victoria om hon ville skjuta paintball mot honom när han åkte slalom. Det tackade hon självklart direkt ja till! Erik berättar att hon redan vid detta första lilla experiment fick in ett par bra träffar på vattenytan en bit framför honom där det då syntes väldigt tydligt var bollen (projektilen) träffade ytan. Därefter påbörjades ett långt utvecklingsarbete och det tog nästan 4 år från den dagen till lanseringen av den färdiga produkten.

Erik berättar: OffCourse™ beskrivs bäst som en liten maskin som monteras på båtens vindruta. Maskinen skjuter i väg små bollar (projektiler) som när de träffar vattenytan bildar ett plask där den hypotetiska rundnings-bojen normalt sett hade varit placerad. OffCourse har en inbyggd GPS och justerar själv intervallet emellan plasken oavsett båtens hastighet. Med OffCourse kan man således åka i en slalombana där förutsättningarna är som bäst och man kan åka upp till 50 svängar åt gången. Därmed kan man få ut mer av sin åkning och samtidigt sänka sin bränsleförbrukning och sitt klimatavtryck. Detta då man kan åka många fler svängar innan man behöver vända. Naturligtvis är projektilerna 100% biologiskt nedbrytbara och löses upp i kontakt med vatten.

OffCourse lanserades under hösten 2020 och all försäljning sker just nu i USA genom ett amerikanskt dotterbolag. Erik berättar att första säsongen har varit helt fantastisk och att han har sålt varenda enhet företaget tillverkat och att recensionerna från användarna har varit otroligt positiva. Han har valt att just nu fokusera på USA-marknaden och i dagsläget säljs produkten bara där. Detta är dock på god väg att ändras.

Erik har sedan starten drivit Rodics Innovation på egen hand men har sedan bara ett par veckor tillbaka tagit in två partners i bolaget för att kunna skruva upp produktionen och möta den ökade efterfrågan.

Om expansionen och avslutningsvis säger Erik så här: Det känns riktigt bra, vi är ett starkt team med olika kompetenser som kompletterar varandra bra. Vi håller just nu på att ta hem material inför nästa år och amerikanska kunder har redan nu börjat reservera enheter inför säsongen 2022. Förhoppningsvis kommer vi även expandera till Canada inom kort. Hittills har det har varit ganska lugnt med förfrågningar från Sverige men vi siktar självklart på att både marknadsföra och sälja OffCourse system även här inom kort.   

Jag och SVWF önskar Erik och hans företag Rodics Innovations stort Lycka Till och tackar för möjligheten att få en inblick i vad som i framtiden kanske blir en helt ny gren inom disciplinen vattenskidor. Läs mer om Rodics Innovation HÄR.

Micke
Michael Kjellander
SVWF Sportchef